Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’nin İkincisi GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Antalya’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi (UHBK-2018) yabancı ve yerli bilim insanlarının GENİŞ bir katılımı ile gerçekleştirildi..

2018-11-05 1507 Okunma

 Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’nin İkincisi GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’nin İkincisi GENİŞ Bir KATILIMLA Antalya’da GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

 

-Hayvan Besleme Bilim Derneği tarafından 01-04 Kasım 2018 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi (UHBK-2018) yabancı ve yerli çok sayıda bilim insanlarının GENİŞ bir katılımı ile gerçekleştirildi..

- Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ ''Bugüne kadar ülkemizin değişik illerinde üniversite rektörlükleri ile birlikte 7 tane kongre düzenleyerek sektöre katkı sunmak için çalıştık. Hayvan besleme Bilim Derneği olarak 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’ni düzenlememizdeki amaç , ‘’Öncelikle Tarım Orman Bakanlığı-Üniversite-Yem ve Hayvancılık Sektörleri arasında yakın işbirliği imkanlarını oluşturmak ve Türkiye’de hayvancılıkla ilgili giderek artan sorunlara çözüm getirmektir..'' diye konuştu.

 

– Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet ERGÜN : ”Kanatlı eti sektöründe; 2017 yılı piliç eti üretimi 2.200 bin ton, hindi eti üretimi 53,9 bin ton olmak üzere toplam üretim 2.383 bin ton olarak gerçekleşmiştir.”

 

-Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ : ”Son 20 yılda % 350 büyüyen yem sektörü 25 milyon tonluk bir üretime ulaşmıştır. Her yıl yarım milyon ton artan ithalatımızın bugün ham madde karşılığı 3,5 milyar dolardır.”

 

-Halil İbrahim SÖZMEN:”Bakanlığımız hayvancılık desteklemeleri, girdi maliyetlerini düşürme, kalite ve verim artışı gibi performans arttırıcı tedbirler ile hayvan sağlığı ve kayıtlılığı arttıracak şekilde stratejisini düzenlemektedir.”

 

HABER-FOTOĞRAF: Mert CİĞERLİ

 

Hayvan Besleme Bilim Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi ile, üniversite–sanayi işbirliği kapsamında bilgi ve teknolojisinin geliştirilmesi,bunun  paylaşılması ve yaratacağı katma değerden yararlanılması amacıyla sektöre önemli katkılar sunulmasının hedeflendiği ifade edildi.

 

Kongrede ilk gün; Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet ERGÜN, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ ve Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Halil İbrahim SÖZMEN’in birer konuşma yaptığı AÇILIŞ TÖRENİ ile başladı.

 

Hayvan Besleme Bilim Derneğinin iki yılda bir düzenlediği 2. ULUSLARARASI HAYVAN BESLEME KONGRESİ, Üniversitelerin Ziraat ve Veteriner Fakültelerinin Hayvan Besleme Anabilim Dallarındaki öğretim elemanları, Tarım Orman Bakanlığının bu dalda uzman Veteriner ve Ziraat Mühendisleri ile yem ve hayvancılık sektörlerinde çalışan 150 civarında uzmanın katılımıyla 1-4 Kasım 2018 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Sekiz oturum halinde  düzenlenen kongreye 90 civarında sözlü ve poster bildiri sunuldu. Avrupa’nın Norveç, İspanya, Avusturya, İtalya ve Polonya ve Fransa’dan katılan uzmanların sunduğu bildiriler kongreye renk kattı, derinlik kazandırdı. İlk kez Pet Hayvanları olarak adlandırılan kedi-köpek beslenmesi ve bakımı konusunda düzenlenen oturum da geniş çapta ilgi gördü.

Hayvan Besleme alanındaki duayen hocaların sosyal ve dayanışma toplantıları şeklinde; 1991 yılına dayanan, resmen 2001 yılında kurulan Hayvan besleme Bilim Derneğinin  2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’ni düzenlemesinin amacının ise, ‘’Öncelikle Tarım Orman Bakanlığı-Üniversite-Yem ve Hayvancılık Sektörleri arasında yakın işbirliği imkanlarını oluşturmak ve Türkiye’de hayvancılıkla ilgili giderek artan sorunlara çözüm getirmek.’’olduğu ŞENKÖYLÜ tarafından ifade edildi

 Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ :”Derneğimizin amacı, hayvancılık sektörünün gelişmesine, yemler ve hayvan beslemeye ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunmaktır. 

 

 

Kongrenin açılış ile birlikte ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren  Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ  ”2001 yılında Ankara’da kurulan Hayvan Besleme Bilim Derneği’nin üniversitelerin Veteriner ve Ziraat Fakültelerinin Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları ile Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dallarının araştırıcılarından, kamu ve özel sektörde görev yapan teknik elemanlarından oluşan 300 civarında üyesi bulunmaktadır.
Derneğimiz, ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan hayvancılık sektörünün gelişmesine, yemler ve hayvan beslemeye ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunmaktır. Bugüne kadar ülkemizin değişik illerinde üniversite rektörlükleri ile birlikte 7 tane kongre düzenleyerek sektöre katkı sunmak için çalıştık. 2016 yılından itibaren de kongrelerimizin uluslararası platformda düzenlenmesine karar vererek programımızı daha verimli bir düzeye getirdik. ”diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet ERGÜN :” Kanatlı eti sektörü ihracatımız  75 ülkeye 443 bin ton olarak gerçekleşerek dünyada 5.sırada yer almaktadır.”

 

 

Daha sonra açılış konuşmasında bulunan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet ERGÜN ise ”Kanatlı eti sektöründe; 2017 yılı piliç eti üretimi 2.200 bin ton, hindi eti üretimi 53,9 bin ton olmak üzere toplam üretim 2.383 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Sektörün ihracatı ise 75 ülkeye 443 bin ton olarak gerçekleşerek dünyada 5.sırada yer almaktadır.2017 yılında beyaz et üretimi yüzde 13, ihracatı ise yüzde 31 artmıştır. Bu bizim için gurur verici bir tablodur. İhracatta yeni pazar olarak Japonya eklenmiştir. Japonya gıda ihracatında referans bir ülkedir. Böyle bir ülkeye beyaz et girişini sağladığımız için sektörümüz adına mutluyuz. İhracatın her sene geliştirilmesi bizim için önemli bir konudur. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile yeni pazarlar için girişimlerimiz devam edecektir.”dedi

 


 

 M. Ülkü KARAKUŞ:” 

hızla büyüyen yem sektörüne ülkemiz bitkisel üretimi yetişememektedir.”

 

Açış konuşmasının bir diğer sektörel kurum temsilcisi ise Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ oldu.  

M. Ülkü KARAKUŞ ise ”Son 20 yılda % 350 büyüyen yem sektörü 25 milyon tonluk bir üretime ulaşmıştır. Her yıl yarım milyon ton artan ithalatımızın bugün ham madde karşılığı 3,5 milyar dolardır. Ancak hızla büyüyen yem sektörüne ülkemiz bitkisel üretimi yetişememektedir.

1980’li yıllarda ülke olarak geçiş yapılan serbest piyasa ekonomisi hala devam etmektedir. Ancak bu konuda bir karar verilmeli ve Devlet tarımsal ürünlerin ticaretinden çekilmelidir. Bakanlığın son yaptığı açıklamada 2021 yılına kadar kırmızı et ithalatının bitirileceği açıklanmıştır. Bu hedef süt ve et üreticisi için çok geç bir tarihtir. Bu sektörler çok zor

durumdadır ve 2021 yılına kadar devam edecek kırmızı et ithalatı üreticiyi daha da zor duruma sokacaktır.

 

 

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhur Başkanlığı kararıyla Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu listesi açıklandı. Kurulda 6 tıp doktoru 1 gıda mühendisi var. Ziraat mühendisi ya da tarımda yer alan mesleklerden kimse yok. Bu durumu üzüntüyle karşılıyoruz. Zootekni bilim dalının öneminin ülkemiz açısından göz ardı edilemeyecek olduğunu belirtmek isterim.”şeklindeki açıklamalarında bulundu..


Halil İbrahim SÖZMEN:”Bakanlığımız yeni dönemde ülkemizin ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda çözüm odaklı bir strateji belirlemiştir…”

 

 

Bakanlığı temsilen seminere katılımda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Halil İbrahim SÖZMEN ise konuşmasında”Gıda üretiminde tedarik zincirinin güvenli ve gıdaya erişimi kolay olması için her ülke kendi tarım potansiyelini planlayarak üretimi teşvik etmekte ve dışa bağımlılığı asgari düzeyde tutmaya çalışmaktadır. Küresel gıda arzında yeterlilik olmasına karşın dağılımın dengesizliğinden dolayı açlık önemli bir sorun olarak devam etmektedir.

 

Bakanlığımız yeni dönemde ülkemizin ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda çözüm odaklı bir strateji belirlemiştir. Bu kapsamda Bakanlığımız hayvancılık desteklemeleri, girdi maliyetlerini düşürme, kalite ve verim artışı gibi performans arttırıcı tedbirler ile hayvan sağlığı ve kayıtlılığı arttıracak şekilde stratejisini düzenlemektedir. Özellikle büyükbaş yetiştiriciliğinde uzmanlaşmış işletme sayısının arttırılması ve yetiştiricilerimizin kapasitelerinin optimum seviyeye çıkartılarak gelir seviyesi ve rekabet gücünün arttırılması Bakanlığımızın hedefleri arasındadır.”açıklamalarında bulundu.

 

 

2.Hayvan Besleme Kongresi’nin açılış konuşmalarının sona ermesi ile birlikte 1.Oturumun başlanmasına geçildi.Bu ilk oturumun konu başlığı ”RUMİNANT BESLEME” olurken; başkanlığını da Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ yaptı.

Bu oturumun ilk konuşmacısı olan Pawel GORKA (University of Agriculture in Krakow, Poland)”Buzağı başlatma yemlerinde soya küspesi yerine kanola küspesi-etkili olur mu ?” isimli sunumunu katılımcılara anlattı.

 

 

Daha sonra bu oturumun 2.konuşmacısı olan  İbrahim Halil ÇERÇİ ”Elazığ’da Yoğun Olarak Beslenen İneklerin MUN,Protein ve Enerji Tüketimi Ekseninde Üreme Performansının Araştırılması” adlı çalışmasını amaç ve sonuçlarını dinleyicilere aktardı.

3.konuşmacı Neşe Nuray TOPRAK ise  ”Süte Macleaya Ekstratı İlavesinin Buzağılarda Büyüme ve Bazı Serum BİYOKİMYASAL parametreleri Üzerine Etkileri”ni sunumunda anlattı..

2.Oturumun konu başlığı da yine RUMİNANT BESLEME olurken; Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kemal KÜÇÜKERSAN da oturum başkanlığını yaptı..

 

 

İkinci oturumun ilk konuşmacısı ise; YİNE bir konuk yabancı katılımcı olan Zygmunt M. Kowalski (University of Agriculture in Krakow, Poland) olurken,”Ketosis -Tipleri,teşhis,Polonya izleme sistemi ve risk faktörleri ”başlıklı sunumu dinleyicilere aktardı..

Bir sonraki konuşmacı olan Ender BURÇAK ise, Kuzu RASYONLARINA Sepiyolit İlavesinin Performans  ile Kan ve Rumen Sıvısı Üzerine Etkileri” isimli çalışmalarını ilgi ile dinleyen katılımcılara sundu..

Bu oturumun bir diğer 3.konuşmacısı ise Vadullah EREN oldu. Vadullah EREN ”Organik İz Minerallerin Erkek KUZULARDA Bazı Verim ve Mineral Düzeyleri ile Testisin Histolojik Yapısı Üzerine Etkisi”ni kongre katılımcılarına anlatarak yaptıkları çalışmalarını özetledi..

 

 

Yine bu oturumun dördüncü bir konuşmacı olan Serdal ÇOBAN ise,”Donör İNEK Rasayonlarına Doymamış Yağ Asidi İlavesini Embriyo Sayı ve Kalitesi Üzerine Etkileri”ni dinleyicilere aktarımda bulundu..

”Rasyonda Balık YAĞI  Kullanımının Keçi Sütü Kolestrol Düzeyine Etkisi” İSİMLİ sunumu ise, Selma Büyükkılıç BEYZİbeşinci konuşmacı olarak dinleyicilere aktardı..

3.Oturumun başlaması ile oturum başkanı olan Yem Katkıları Üreticileri İthalatcıları ve Dağıtıcıları Derneği(TÜYEKAD) Başkan Yardımcısı Dr. EMRE YARDİBİ‘nin yönettiği oturumun konu başlığı ise ”YEM KATKILARI” konusu oldu..

 

Dr. EMRE YARDİBİ oturumdan önce Yem Katkıları Üreticileri İthalatcıları ve Dağıtıcıları Derneği (TÜYEKAD) olarak üstlenmiş oldukları sorumluluk ve derneğin hizmet ve amaçlarından biraz bahsetti.

 

Bu oturumun ilk konuşmacısı olan yabancı katılımcı Silvia PERİS ise davet edilmekten duyduğu memnuniyetini ifade ettikten sonra ,”Organik İz Elementler ve Bis –  Şelatların Kanatlı Beslemede Önemi” isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Oturumun ikinci konuşmacı olan Sibel Soycan ÖNENÇ ise,”Kekik ve Kimyon Uçucu Yağlarının Yonca Slajlarının Fermantasyon Kalitesine Etkisi”adlı sunumu ile oturumu sürdürdü..

Sırası ile bir sonraki konuşmacı olan Zeynep ŞAHAN ise,”Cinnamomum Verum ESANS  Yağlarının Rumen Protozoaları üzerine bakteriolitik etkisi”ni dinleyicilere aktardı..

”Nano Selenyum Damızlık Bıldırcınlarda Verim,YUMURTA ve Sperm Kalitesi ile Kuluçka Parametreleri Üzerine Etkileri” isimli sunum ise Ömer SEVİM tarafından anlatılırken; bu oturumun son konuşmacısı olan  İsmail SEVEN de,”Propolisin Bakır Mineraline Maruz Kalmış Erkek Ratların Sperm Kalitesi, üreme organları ve testis antioksidant durumu üzerine etkileri”ni katılımcılara sundu.

 

 

4.Oturumun konu başlığı ise KANATLI BESLEME olurken bu oturumun başkanlığını ise Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ZOOTEKNİ Bölümünden Prof.Dr. Ladine Çelik BAYKAL yaptı.

Bu oturumun ilk konuşmacısı olan Mehmet BOZKURT ” Zenginleştirilmiş Kafeste Barındırılan Yumurtacı Tavukların Verim Performansı,Sindirim Sistemi Gelişimi ve Yumurta Kalitesi Üzerine Yemin Fiziksel Özelliklerinin Etkileri”ni dinleyicilere aktardıktan sonra konuşma sırasını Özlem KARADAĞOĞLU‘na bıraktı..

 

 

KARADAĞOĞLU da dinleyicilere ”Broyler Rasyonlarına Farklı Düzeylerde İlave Edilen ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ Ekstratının Performans ve Bazı Karkas Özellikleri Üzerine Etkisi”ni anlattıktan sonra konuşma sırasını Ceren KAPLAN‘a bıraktı.

Ceren KAPLAN’da  konuşmasında sunumu olan ”Termo-nötral ve Sıcaklık Stresi Altında Yetiştirilen Bıldırcınların Rasyonlarına Bitkisel Ekstrakt İlavesinin Büyüme Performansı ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi”konusunu dinleyicilere anlattı.

 

 

Dördüncü oturumun 4.konuşmacısı olan Efe Can ÖZTÜRK ise,”Bıldırcın RASYONLARINA Eklenen Uçucu Yağ Karmasının Performans ve Et Malondialdehit Düzeyi Üzerine Etkisi” adlı çalışmayı kongre katılımcılarına sundu.Bu oturumun son sunumunun konu başlığı da”Broyler Yemlerinde İnülin ve ÜZÜM posası Kullanımının Bağışıklık ve ANTİOKSİDAN Kapasite Üzerine Etkileri ”olurken, konuşmayı gerçekleştiren de Gökhan ŞEN oldu.

Ertesi gün devam eden kongre programının 5.Oturum ile sürmesi ile beraber, bu oturumun başkanlığını da  Hayvan Besleme Bilim Derneği Yönetim Kurulu  (HBBD )Üyesi Prof. Dr. Necmettin CEYLAN  yaptı..

 

 

Konu başlığı ”YEMLER” olan bu oturumun ilk sunumunu ise İsmail FİLYA yaparken; ”Silaj Fermantasyonunda Yaşanan Gelişmeler ve Bir Gelecek Perspektifi” isimli konuşması ilgiyle dinlendi..

Daha sonraki konuşmacı olan Mustafa Selçuk ALATAŞ ise,”Filtre Kese ile LİF Analizinde Alternatif Kumaşların Denenmesi” isimli yaptıkları çalışmalarının anlatımını gerçekleştirdi.

 

 Bu oturumun bir diğer sunum konuğu olan Prof.Dr.Armağan HAYIRLI da,”Rasyon Yaparken Yem Maddesi Seçiminde ALGISAL haritalama TEKNİĞİ ” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

 

”Patates Pirlerinin Farklı Oranlarda Mısır Hasılı ile Silolamanın Silaj Kalitesi ve Silajlarının in-vitro Sindirilebilirliğine Etkisi” adlı çalışma da Serhat YILDIZ tarafından dinleyicilere aktarılırken, bu oturumun son konuşmacısı olan Gürhan KELEŞ de,”Karabuğday silajları ya da kuru otunun silaj kalitesi ve toplam fenolik madde içeriği”isimli çalışmalarını sunması ile  beraber devamında 6.Oturuma geçilmiş oldu.

 

Altıncı oturumun  konu başlığı da yine ”YEMLER ” konusu olurken; bu oturumun başkanlığı da BESD-BİR Genel Sekreteri Prof.Dr.Ahmet ERGÜN tarafından yapıldı.

 

 

6.OTURUMUN ilk konuşmacısı  yine yabancı bir konuk konuşmacı olan Prof. Dr. Luciano Pinotti (University of Milan, Italy)ise,”Yüksek Verimli Sütçü Ruminantlarda  Mikrobesin Maddelerinin Rolü:Kolin ve Vitamin E ”adlı sunumunu dinleyiciler aktardı. Sonra devamında bir diğer YABANCI konuşmacı olan Dejan MİLADİNOVİÇ ise,”Atık doğa ve Deniz Biyomaslarından Elde Edilmiş Besin Maddeleri ve Yem Katkılarıyla Döğüsel Ekonomiye Doğru İlerleyen Adımlar” başlıklı sunumunu kongre katılımcılarına aktardı..

 

 Altıncı oturumun 3. konuşmacısı olan S.Ercüment ÖNEL ise ”Farklı Kekik Türlerine Ait esans Yağların Yonca Kuru Otunun in Vitro Besin Madde Sindirilebilirliği, Rumen Protozoa Sayısı ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri”konulu çalışmalarını katılımcılara anlatırken, sonrasında Ahu DEMİRTAŞ ise ”Karvakrolün Gram-Pozitif ve Gram -Negatif

Rumen Bakterileri Üzerine Antibakteriyel Etkileri”başlıklı sunumunu dinleyicilere aktardı.Daha sonraki konuşmacı olan Kanber KARA ise”Patates Nişastası Yan Ürünlerinin Ruminantlar için Sindirim Düzeyleri:Patates Posası,Kabuklu Patates Posası ve Patates Kabukları”adlı sunumu ile dinleyicilere bilgilendirmede bulundu.

 

 

7.ci  oturumun başkanlığının Prof Dr.Nihat ÖZEN tarafından yapılan kongrede bu oturumun ilk konuşmacısı ise Fisun KOÇ oldu.Konu başlığının ”YEM VE HAYVAN BESLEME”olan bu oturumda 2.konuşmacıda Ladine ÇELİKolup,”Yumurtacı Tavuk Rasyonlarına  İlave Edilen Yüksek Deasetilasyon Dereceli Farklı Dozlardaki Kitosanın Yumurta Yarısı ve Kan Bağışıklık Sistemine Etkileri”isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Yedinci oturumun üçüncü konuşmacısı olan Arda SÖZCÜ ise,”Etlik Piliçlerde Yumurta içi Glutamin Enjeksiyonunun Civciv Çıkışı Ağırlığı,Bağışıklık Yanıt ve Bağışıklık Sistemi Organlarının Gelişimi Üzerine Etkileri”isimli çalışmalarını aktardı.

 

 ”Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Alternatif Protein Kaynağı Olarak Un Kurdunun Kullanımı” isimli çalışmayı Özgün IŞIK,  ”Bıldırcın Rasyonlarına Farklı Oranlarda Polen İlavesinin Besi Performansı ve Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”konulu çalışmayı da Tuncay TUFAN  anlattı..

Son ve 8.oturumun konu başlığı da ”PET HAYVANLARIN BESLENMESİ”oldu..Bu oturumun başkanlığını da Prof.Dr.Behiç COSKUN yaptı.

 

 

Oturumun ilk konuşmacısının yine bir diğer konuk yabancı konuşmacılardan olan Dr. Geraldine Blanchard (European Specialist in Veterinary and Comparative Nutrition, France)’ın olduğu ve sunumunda”Pet Hayvanların Beslenmesinde Yeni Akımlar”isimli konuyu anlattığı görülürken,”Kedi ve Köpeklerde Görülen Dermatolojik Hastalıklarda Beslenme Yönetimi” konusu da Özcan CENGİZ tarafından kongre katılımcılarının merakına sunuldu.

 

 Daha sonraki bir konuşmacı olan Gülay DENİZ tarafından,”Kedi ve Köpeklerin  Beslenmesinde Yükselen Trend;Fonksiyonel Mamalar”adlı sunum aktarılırken, bir sonraki ve son konuşmacı olan Fatma İNAL ise”Köpek Beslemede Yal Denemeleri”adlı sunum ile kongrenin son konuşmasını gerçekleştirmiş oldu..

Başarılı konu başlıkları seçimi ve yoğun bir tempo ve bilgilendirme akışı içinde geçen KONGRE beklenilen ilgi ve amacına uygun SUNUMLAR ile son buldu..

  

KONGRE sonunda ortaya çıkan ANA GÖRÜŞ ve Sonuç Raporu ise Özetle Şu Şekilde AÇIKLANDI:

 HAYVAN BESLEME BİLİM DERNEĞİ Başkanı Prof Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ:''Hayvan besleme Bilim Derneğinin  2. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’ni düzenleme amacı, öncelikle Tarım Orman Bakanlığı-Üniversite-Yem ve Hayvancılık Sektörleri arasında yakın işbirliği imkanlarını oluşturmak ve Türkiye’de hayvancılıkla ilgili giderek artan sorunlara çözüm getirmektir. 

Türkiye’de hayvancılıkta kullanılan ithal yem ham maddesi ve katkı maddelerinin toplam yem maliyeti içerisindeki payının %50-60’lara varması süt, kırmızı et, yumurta, tavuk ve balık gibi hayvansal gıdaların maliyetini artırmaktadır. Ülkemizde soya, mısır gibi temel yem ham maddelerinin ithaline dayalı hayvan besleme politikası sonuç vermemiştir. Hayvan besleme ve yetiştirme uzmanlık gerektiren alanlardır. Bu alanda üretim artışı sağlamak mutlaka gelişmiş bilimsel yöntem ve teknolojilerin kullanılmasına bağlıdır. Babadan kalma metotlarla ve takibi yapılmayan teşviklerle tarımda gelişme sağlamak mümkün değildir.

Hayvansal üretimde yemle ilgili girdilerin toplam üretim maliyeti içerisinde %50-70’e ulaşması hayvan beslemenin önemini artırmıştır. Büyük ve küçükbaş hayvan üretiminde kuru ot ve silajdan oluşan kaba yemler ve mera’da otlatma çok önemlidir.  Türkiye’de yem bitkileri ve silaj teknolojisine daha çok önem verilmeli ve AR-GE’ye destek verilmelidir.

Kanatlı, balık ve kedi-köpek yemlerinde ise konsantre yem dediğimiz yemler kullanıldığından ithal ağırlıklı soya, mısır  gibi ham maddeler ile enzim, sentetik amino asitler ve vitamin ile mineral premiksleri vb gibi katkı maddeleri önemli bir yekün oluşturmaktadır. Bu yem maddelerinin ülkemizde üretilmesine yönelik çalışmalar artırılmalı, destekler verilmelidir. Hayvansal üretimde kullanılan her türlü ithal ham maddelerin yerini yerli üretim ham maddeler almalıdır. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli planlar hemen yapılmalıdır.

Hayvansal üretim artışının sağlanabilmesi için ZİRAAT ve VETERİNER FAKÜLTELERİ ve yem ve hayvancılık sektörlerinin temsilcisi konumundaki TÜRKİYEMBİR, BESD-BİR, SET-BİR gibi STK’lara daha fazla kulak verilmesi ve işbirliği yoluna gidilmesi zengin bir doğaya sahip olan ülkemizde hayvancılığın hızla gelişmesine ve hatta katma değeri yüksek hayvansal ürün ihracatının artışına yol açacaktır.''

 

 

 

Hayvan Besleme Bilim Derneği’ni TANIYALIM..

Hayvan Besleme Bilim Derneği, Türkiye’nin değişik illerinde bulunan Ziraat ve Veteriner Fakültelerinde Hayvan Besleme ve Yemler konularında görev yapan akademisyenlerle kamuda çalışan meslektaşların 1991 yılından itibaren başlattıkları birlikteliğe kurumsal nitelik kazandırmak amacıyla ihtisas derneği olarak  2001 yılında Ankara’da kurulmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner ve Ziraat Fakültelerinde görev yapan 7 öğretim üyesinin kurucu üye olarak  görev aldığı dernek ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan hay­vancılık sektörünün gelişmesine, yemler vehayvan_besleme_ic_logo hayvan beslemeye ile beslenme hastalıklarına ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. 

Yorumlar